Mi a coaching?

2011. 08. 09., Kedd

"A coaching egy olyan, bizalomteli együttműködés, egyéni fejlesztő folyamat, amelynek célja az ügyfél támogató segítése, hogy önirányító képességeit újra mozgósítani tudja a céljai elérése érdekében."...

A coaching olyan szakterület, aminek csak a definíciójával egész fejezeteket lehetne megtölteni, de ettől most inkább megkímélnélek. Helyette összeszedtem egy rövid ismertetőt a témáról, amin elindulhatsz, ha érdekel a coaching, ez a hatékony és dinamikus egyéni fejlesztő folyamat. (Javaslom, hogy mindenképpen olvass bele a GYIK-be is, mert sok az átfedés, és nem akarom ismételni magam :-).


Nagyon röviden: a coaching a személyfejlesztés módszere, amely segít az embereknek
  • tisztázni a vágyaikból eredő céljukat,

  • majd -- egy korrekt és tartható cselekvési terv felvázolását követően -- egyre közelebb jutni hozzá.

  • A coach hatékony támogatásával azok is képesek a kívánt eredmény elérésére, akik egyébként maguktól elbuknának (sőt, esetleg már meg is történt velük; ám mostanra olyan elszántak, hogy pl. ennek a honlapnak a tanulmányozásáig eljutottak.)


A coaching tehát egy olyan, bizalomteli együttműködés, egyéni fejlesztő folyamat, amelynek célja az ügyfél támogató segítése, hogy önirányító képességeit újra mozgósítani tudja a céljai elérése érdekében.


A coach és ügyfele felnőtt, felelős emberek, nem „tanár-diák”, stb., hanem egyenrangú partneri viszonyban állnak! A coach mindig több, mint egy külső pont, fegyelmező erő, főleg nem „megmondóember”! Az egész folyamatban szilárdan melletted áll, a te érdekeidet képviseli (néha még a régi, gyengébbik éneddel szemben is és abban segít, hogy MERD végre meglépni azt, amitől végre büszke lehetnél magadra. AZT, amiről valahol mélyen már tudod vagy sejted, hogy meg kellene tenned, de eddig valami mindig visszatartott… A coachoddal, saját, személyes edződdel ez most menni fog, mert biztosan kitartasz, egészen a célig.


Az egyetlen, legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak:


MIT SZERETNÉL IGAZÁN?


Ha erre megtalálod (akár a coach segítségével) a választ, szinte már nyert ügyünk van...    A jó cél ugyanis nem csupán "valahol a túlparton" van: ez egyben a szél is a vitorládban! Nem kell szenvedned, „rugdostatnod” magad: a vágyaid szinte maguktól repítenek előre. (Egészen az első zátonyig, de ugye, azért van melletted a coach, hogy átjuss rajta! )


A coaching szakma alapfeltevése, hogy a válaszok (akár rejtette, mélyen megbújva) már mind megvannak benned, az "edződ" pedig abban segít, hogy a benned rejlő potenciál, lehetőség minél teljesebben kibontakozhasson. Éppen úgy, ahogy a sportban az edző segíti az atlétát, hogy előbújhasson a benne lévő bajnok. A coach akkor sikeres, ha a háttérből, egyfajta katalizátorként mozdítja elő a változást, amelynek eredményeképpen ügyfele elérheti az ő saját, személyes célját.
(Kemény Dénes az edző, de az aranyérem a végén mindig a fiúk nyakában csillog! Persze azért úszni, gólokat dobni is nekik kell…)


Kipróbálnád te is?


Gyere, vedd fel velem a kapcsolatot!


 

 

 

 

« Vissza az előző oldalra

"Hogyan lehetne olyan életem,
amilyet igazán szeretnék?"

 

Most közelebb kerülhetsz a saját, legbelsőbb válaszodhoz!

Tedd meg most az első lépést - KATT IDE:

 

Kitöltöm a tesztet!

 

toltsd_ki_a_tesztet.png