Mi köze a kócsingnak a szalámis pizzához?

2012. 02. 07., Kedd

Idézet: "Miért kell elamerikaiasodni? Miért kell KÓCSINGOLNI? Miért nem lehet egyszerűen tanácsot adni?"
...Ugye, a pizzának is kellett annak idején egy idő, amíg egyre többen megismerték, és a szó is szép lassan bevonult a köztudatba. Így lesz ez reményeim szerint a "kócsinggal" is. :-)

Ezen a héten rendezik meg világszerte a Nemzetközi Coaching Hetet, ami kiváló alkalom arra, hogy egy kicsit "ismeretterjesszek" erről a viszonylag újkeletű a szakmáról.

 

:-) Olvass tovább nyugodtan, nagyon "lájtos" leszek, ígérem!

 

Az aktuális sztori:

 

Nemrégiben csatlakoztam egy jó kis marketinges fórumhoz (még a szakmai múltamból érdekel a téma), és az ottani bemutatkozóm kapcsán megtapasztaltam, hogy még mindig mekkora  a köd a coaching mint szakma, és különösen az elnevezés  körül.

 

Idézek:

 

"Miért kell elamerikaiasodni? Miért kell KÓCSINGOLNI? Miért nem lehet egyszerűen tanácsot adni? Vagy oktatni, vagy edzeni? Vagy ha már külföldiül akarunk, akkor tréningezni? (...) Az oldalad egyébként nagyon tetszik, a támadás nem ellened, hanem a szó ellen irányult. "

 

Persze, azért egyre több a kivétel (megkönnyebbült sóhaj), de még az ismerőseim  többsége is úgy nézett rám, mint tyúk a piros kukoricára, amikor először hallották  tőlem a furi szót, hogy "coach". (Te például mit gondolsz?)

 

Én úgy látom, ezzel a coach szóval valahogy úgy vagyunk még, mint Pistike, amikor először megy a pizzériába.  Mondhatnám, hogy "kérek egy ropogósra sütött, 32 cm átmérőjű, szalámis-paradicsomszószos-sajtos feltéttel készült, korong alakú kelt tésztalapot!"  de mennyivel egyszerűbb így: "Kérek egy pizzát!"

 

Coaching és pizza - előbb-utóbb meghonosodik ez isCoaching és pizza: előbb utóbb meghonosodik ez is...

Ugye,  a "pizza" szó sem volt mindig ilyen egyértelmű, mint manapság  annak idején bizonyára kellett egy idő, amíg egyre többen megismerték, és szép lassan bevonult a köztudatba. Így lesz ez reményeim szerint a "kócsinggal" is. :-)

Addig is, elmondom nagyon röviden, hogy az én olvasatomban mi is ez a dolog.

    • Az már önmagában is  izgalmas,  mit összeszenved a szakma ennek a "coach" szónak a lefordításával; egyszerűen  nem találnak olyat, ami teljesen passzolna vagy lefedné a tartalmát. (Tudod, az van az angol szavakkal, hogy a szótárban néha kilométernyi értelmezést találsz egyetlen rövid szóhoz (ld. pl: "get" ) és bármelyiket választanád, önmagában semmitmondó lenne.)


A legelső névjegyem hátuljára éppen ezért tettem egy rövid kis szócikket, hogy legalább aki találkozott velem, annak legyen valami segédfogalma :-) Ez áll rajta:

Coach /angol, e.: 'kócs'/: eredeti jelentése szerint edző, tréner, aki a tehetséges és eltökélt sportolókat segíti, ösztönzi a bajnokká válás útján.

Coaching:  személyre szabott, dinamikus fejlesztő folyamat.

Az ügyfél bizalmas légkörű, megoldásközpontú beszélgetések (ún. coaching ülések) során, megerősített önismeretén és belső erőforrásai keresztül kap hatékony támogatást döntései felelős meghozatalához, céljai sikeres eléréséhez.

-- Ezzel sikerült elérnem, hogy tisztuljon kicsit a kép: itt nem súlyokat emelgetünk, mégis hatékonyan folyik a személyi(-ség) edzés

    •  Hát akkor ez valami tanácsadás? Nem. Illetve igen is, meg nem is: a coaching módszertanban alkalmazhatunk tanácsadói elemeket is, ha a helyzet úgy hozza.  (A honlap fejlécébe ezt írtam, mert ezt legalább ismerik, és azonnal tudják valahová tenni a dolgot. :-))


DE! Van egy nagy különbség coaching és tanácsadás között: a coach soha NEM mondja meg a "tutit!"!

 

A tanácsadó NEM coach.

 

Tanácsadó ("Ön nem hibázhat, ha ezt teszi...")        ---                 Én

 

"A coaching folyamat, ahol nem elméletekről beszélgetünk, hanem mindig az éppen aktuális problémáid is terítékre kerülnek, amik majd a helyükre kerülve beépülnek a “nagy egészbe”. A tanácsadó bekéri az anyagokat, racionálisan elemez, és konkrétan megmondja, hogy szerinte mit kell tenni egy adott helyzetben. A coach nem “megmondóember”, azaz a fő eszköz nem a válaszadás, hanem a kérdezés. A jó coach sosem irányít, viszont segít kibontani a legjobb egyéni megoldásodat: egymás egyenrangú partnerei vagytok, akik szövetséget kötöttek a változás érdekében." (részlet GYIK-ből)


 

    • No és itt a kedvencem: hogy áll egymással a coach és a pszichológus?

 

A coachok általában nem pszichológus végzettségűek (bár vannak olyanok is), de mivel ez is egy segítő foglalkozás, ahol  "hozott anyag" az ember :-), eszközeink között jócskán szerepelnek  coaching folyamán is sikerrel alkalmazható, a pszichoterápiában már jól bevált módszerek. (Én is előszeretettel alkalmazom többek között pl. az NLP-t, tranzakció-analízis alapokat, Gordon-módszert,  és még sorolhatnám...)


 

a coachingban használunk pszichológiai elemeket is

 

DE: a coach  alapvetően mindig pszichésen egészséges embereket segít, hogy bizonyos élethelyzeteikben az elakadásaikból tovább tudjanak lépni,  a saját belső erőforrásaikat mobilizálva.

 

(NEM orvos, tehát nincs jogosítványa pszichés betegek, függők, súlyos veszteséget feldolgozni nem tudók, stb. kezelésére, és nem is tesz ilyet: tudja, mikor kell egy ügyfelet "átirányítani" a megfelelő szakemberhez.)

 

Nos, remélem, egy kicsit sikerült tisztázni az alapkérdést, hogy a coach-ok nem azért "kócsingolnak", mert anglomán sznobok, és nem akarnak tisztességes magyar nyelven beszélni, hanem mert ez egy kaleidoszkóphoz hasonló, sokrétű szakma: ahogy elfordítjuk, kicsit ilyen, kicsit olyan, de nem baj, hogy nem lehet felcímkézni. A "kócsing" már csak ilyen, de ez nem zavar: amíg nagyszerű eredményeket lehet vele elérni, tőlem hívhatják akárhogy!


Köszönöm, hogy ma is velem tartottál, derűs, szép napokat kívánok!

 

 

 

 

« Vissza az előző oldalra

"Hogyan lehetne olyan életem,
amilyet igazán szeretnék?"

 

Most közelebb kerülhetsz a saját, legbelsőbb válaszodhoz!

Tedd meg most az első lépést - KATT IDE:

 

Kitöltöm a tesztet!

 

toltsd_ki_a_tesztet.png