Jó reggelt kívánok: Napindító belső koncentráció

2012. 10. 15., Hétfő

Sok múlik azon, mire nyitjuk ki reggel a szemünket, mit hozunk ki magunkkal az éjszakai álomból, milyen a közérzetünk, hangulatunk, testi-lelki állapotunk. Aki azt hisz, hogy ki vagyunk szolgáltatva azoknak a láthatatlan és kormányozhatatlan belső folyamatoknak, amelyek létrehozzák a jó vagy rossz közérzetet és hangulatot, az téved...

 „Ki milyen lábbal kel fel, olyan lesz a napja”  szoktuk mondani, és a rosszkedvű, levert vagy ideges emberről hamar megállapíthatjuk, hogy „bal lábbal kelt fel”.

 

Valóban sok múlik azon, mire nyitjuk ki reggel a szemünket, mit hozunk ki magunkkal az éjszakai álomból, milyen a közérzetünk, hangulatunk, testi-lelki állapotunk.

 

Aki azt hisz, hogy ki vagyunk szolgáltatva azoknak a láthatatlan és kormányozhatatlan belső folyamatoknak, amelyek létrehozzák a jó vagy rossz közérzetet és hangulatot, az téved. Ha akarjuk, és ha egy kis időt fordítunk rá, akkor elérhetünk a szervezetünkben olyan szabályozási lehetőségekhez is, amelyek egyébként – közvetlenül, akarattal – nem befolyásolhatók. A belső feszültségek, a szervek működése, a közérzet, hangulat, a vegetatív idegrendszer szabályozása „autonóm”, azaz független a tudatos szándékainktól. Mégis van hozzá utunk, ha ismerjük a „titkot”.

 

Mi a titok?
Két lépés, amit meg kell tennünk: az egyik az ún. tudatszint beállítása, a másik lépés az egyetlen gondolatsor végigvezetése egy – sajátos belső koncentrációban – féléber állapotban.

 

Reggel, ébredéskor az agyunk – agykérgünk, a „gondolkodó tudatunk” éberségi szintje még  nem éri el a nappal jellemző aktivitási szintet. „Átmeneti” állapotban van az alvás és ébrenlét között. Néha rossz alvás vagy rövid éjszaka után ez akár kábultságban is jelentkezhet. Általában azonban az ébredés fokozatos az agyi „éberség” szempontjából, még akkor is, ha ezt másként érezzük. És éppen ez a féléber állapot teszi azt az agyterületet rendkívül fogékonnyá az „üzenetek” vételére, amely agyfélteke és területe a belső szervek szabályozásához közvetlenül kapcsolással rendelkezik. Ha teljesen éberek vagyunk, ez az agyterület nem „nyitott” az üzenetekre, illetve más úton kaphat kívülről híreket és utasításokat.

 

Az ébredés tudatállapota a legkedvezőbb ahhoz, hogy az üzeneteket idegrendszerünk átvegye és (szolgaian) teljesítse. Csakhogy a megfelelő bevésődéshez az szükséges, hogy kívülről semmi ne zavarjon és a befelé figyelésben benn tartsuk magunkat; figyelmünk csak egyedül arra a gondolatsorra irányuljon, amellyel felkészülünk az egész napra, „beállítjuk” testi-lelki kondíciónkat, kedélyünket, hangulatunkat.

 

Ha ezt a két feltételt betartjuk, akkor biztosan működésbe tud lépni egy idegrendszeri reflex, a gondolat (idea) a megvalósító szervi-szervezeti-izomzati („motoros”) folyamatokat készenlétre kapcsolja („ideomotoros reflex”) és működésbe lendíti. Ez automatikusan történik, nem kell hozzá „akarni”, csak „hagyni megtörténni”.


A bevezető ajánlás után nézzük, mit is kell tennünk, hogy jól induljon a nap.

    • Amikor reggel felébredünk, ne nyissuk ki rögtön a szemünket, maradjunk pár percig az „átmeneti tudatállapotban”, és ezalatt „üzenjük meg” a testi és lelki szabályozó rendszereknek, mit várunk tőlük. A könnyebb követhetőség kedvéért a gyakorlatok leírását egyes szám első személyben folytatom, úgy, ahogyan ezt a napindító tréninget Ön reggelente gyakorolhatja. Pár nap alatt megtanulja ezt az egyszerű szöveget, változtathat is rajta egy kicsit a kedve szerint, csak az „ébresztés” sorrendjét tartsa be. Figyelmével kísérje a gondolatokat, érezze át azt, amire gondol és irányuljon mindig arra a testrészre, amelyhez szól.


(Kriszta megjegyzése: Akár fel is veheted magadnak diktafonnal, telefonnal,..., szépen, finoman, tagoltan felolvasva! :-))

 

 

 Szia, legyen csodás napod!


 Reggeli gyakorlat

„Jó reggelt... felébredtem... de még nem nyitom ki a szemem. Felébresztem magam, felkészülök a mai napra. Jó napom lesz, ma minden jól történik, ügyes vagyok, találkozásaimból sok örömet kapok.

 

    • Most a lábujjaimra vezetem lelki szemem és onnan végighaladok az egész testemen... felébresztem az izmaimat... friss, fitt, ruganyos, kipihent minden izom a lábamban, a lábfejen, a lábszáramon, …friss, ruganyos, kipihent az egész lábam, csípőm, derekam, hasam is...,

 

    • frissek az izmok a hátamban, gerincem erős, karomban az izmok frissek, az ujjaim is kipihentek... ruganyos minden izmom. Friss és kipihent a nyakizomzat, az arcom és a homlokom, ébred a tudatom, kitisztult, kristálytiszta, nyugodt rend van a fejemben és ez a rend, nyugalom fennmarad az egész napon át....

 

    • És ahogyan felkel a nap, fényes, tiszta, világos... olyan fény, tiszta, világos érzés járja át a fejemet, jó a közérzetem, kedvem, egész napomat végigkíséri ez a jókedv és a derű. Örülök a mai napnak és jólesik arra gondolni, milyen sok jó történhet ma velem...

 

    • Jó reggelt! Jó reggelt kívánok magamnak és mindazoknak, akiket szeretek, és azoknak is, akikkel ma találkozni fogok. Ma sok kellemes élmény vár rám... Friss, fitt, kipihent, jókedvű, egészen éber és nyugodt vagyok és egész napon át az is maradok!...”A rövid, egy-két perces „pozitív ébresztő-napindító” koncentráció után nyújtózzunk egyet jólesően, alaposan nyújtóztassuk meg izmainkat, szemünket kissé dörzsöljük meg kezünkkel, azután nyissuk ki.
Majd lassan keljünk fel, és ha már felálltunk, végezzünk három-négy sóhajszerű légzőgyakorlatot karemeléssel, mint a „napimádók”. Kilégzéskor néhány lökésszerű, hangos „ha-ha-ha” hangot is érdemes hallatnunk, ez kitűnő a szervezet aktivizálására. Reggeli tornánkat is csak ezután az ébresztő után kezdjük.

 

Aki ezt a belső utat reggelente végigjárja, már néhány alkalom után érezheti a különleges jó hatást. Amit ugyanis a tudat mélyének megüzentünk, az fokozatosan beprogramozódik, és a kívánságnak megfelelően „magától megtörténik”.

 

Aki ad magára és fontosnak tartja a tisztálkodást, az biztosan egyetért a lelki higiénének ezzel az egyszerű módjával is, ami nem igényel hosszabb időt, mint egy reggeli fogmosás!Forrás: Dr. Bagdy Emőke: Pszichofittness
(Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor. A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Tanszékének vezetője, egyetemi tanár. Tiszafüredi származású, 1941-benszületett. Munkásságának fő iránya a klinikai és mentálhigiéniai pszichológia A relaxációs módszerek és az egészségmegőrzés, lelki önkarbantartás (pszichofitness) jeles hazai képviselője. Pszichoterápiás módszerek terén a meditációs, imaginációs valamint álom és képi folyamatokkal dolgozó (dream) terápiák kiképző terapeutája.)
 

 

 

 

« Vissza az előző oldalra

"Hogyan lehetne olyan életem,
amilyet igazán szeretnék?"

 

Most közelebb kerülhetsz a saját, legbelsőbb válaszodhoz!

Tedd meg most az első lépést - KATT IDE:

 

Kitöltöm a tesztet!

 

toltsd_ki_a_tesztet.png