Az elefánt és a 6 vak története

2013. 01. 23., Szerda

Alapvető törvényszerűség, hogy mindannyian másképp látjuk ugyanazt a dolgot. Ezért aztán soha nem mondhatjuk azt, hogy csak nekünk van igazunk. Minden egyes vitahelyzetben igazunk van, de a másik szemszögéből neki is...

"Egy faluban mindenki vak volt. Egy napon a falu lakói közül hatan találkoztak egy emberrel, aki elefántháton jött feléjük. A hat ember megkérte az utazót, engedje meg, hogy megérintsék a nagy állatot, nem tudták ugyanis, hogyan néz ki egy elefánt, és úgy akartak visszamenni a faluba, hogy el tudják ezt mesélni a többieknek. Az utazó beleegyezett, és a hat embert az elefánt különböző testrészeihez vezette. A vakok alig várták, hogy visszaérjenek, és elmeséljék a faluban, hogy mit tapasztaltak.

Az első, aki az állat oldalánál állt, ezt mondta: – Az elefánt olyan, mint egy nagy fal.

- Nem úgy van, – vágott közbe a második, aki az elefánt agyarát fogta – az elefánt kicsi, kerek, sima és hegyes.A harmadik, aki az elefánt fülét fogta, tiltakozott: – Az elefánt egyáltalán nem ilyen! Olyan, mint egy hatalmas levél.

 

- Nem értek egyet veletek, – mondta a negyedik, aki az ormányát fogta – az elefánt olyan, mint egy cső.

 

Az ötödik nem értette, hogy miért mondják ezt. Ő az állat egyik lábát fogta. – Az elefánt kerek és vastag, mint egy fatörzs.

 

A hatodiknak megengedte az utazó, hogy felüljön az elefánt hátára. Ő így szólt: – Egyik megállapítás sem jó! Az elefánt olyan, mint egy nagy mozgó hegy.

 

(részlet Wayne Rice Fején a szöget c. könyvéből)


Mi a tanulság?

 

Alapvető törvényszerűség, hogy mindannyian másképp látjuk ugyanazt a dolgot. Ezért aztán soha nem mondhatjuk azt, hogy csak nekünk van igazunk. Minden egyes vitahelyzetben igazunk van, de a másik szemszögéből neki is...

 

Ahhoz, hogy egy hullámhosszra kerüljünk másokkal, időnként arra van szükség, hogy belehelyezkedjünk a gondolatvilágába, hogy elfogadjuk, másképpen is láthatja és érezheti a dolgokat, mint ahogyan azokat mi látjuk és érezzük.

 

Ugyanígy hasznos, ha fókuszt váltunk: egy pillanatra kilépünk a szituációból, és ránézünk "felülről" is! Meg fogunk lepődni, mennyi minden látszik a plafonról, ami a padlóról nem...

 

 

 

 

« Vissza az előző oldalra

"Hogyan lehetne olyan életem,
amilyet igazán szeretnék?"

 

Most közelebb kerülhetsz a saját, legbelsőbb válaszodhoz!

Tedd meg most az első lépést - KATT IDE:

 

Kitöltöm a tesztet!

 

toltsd_ki_a_tesztet.png