Fogadalmak helyett valódi megújulást!

2014. 01. 07., KeddF. Tóth Krisztina

Mint minden januárban, most is slágertéma a változás, újrakezdés. A meg nem valósult fogadkozásainkkal már eddig is "tele a padlás", de ha tartós változásra, igazi megújulásra törekszünk, lássuk, mi az, ami működik!

 

 

7+1 ok, amiért a fogadalmak nem működnek! (És: mit tehetünk mégis?)

 

 

#1. A "megpróbálom-csapda"

 

Már Yoda mester is megmondta: Tedd  vagy ne tedd, de ne próbáld!

Ez az egyetlen szó talán legtöbb kudarcunk okozója. Ha nem vállalunk totális felelősséget a tetteinkért, sőt, folyton a körülményekre mutogatunk, szinte borítékolható a bukás. Ki, ha nem TE? Mikor, ha nem MOST?

Bármilyen "amerikásan" is hangzik, a megújulás fő összetevői a szilárd elhatározás és önmagunkba vetett hit ("Képes vagyok rá, megcsinálom!"/ "Napról napra jobban megy ez nekem!"), mely szinte áthúz a nehézségeken. Igen, téged is...  :-)

 

erőforrásaim.jpg 

#2. Túl homályos célok

 

A "holnaptól elkezdek edzeni", "kevesebbet kávézom", "többet hívom anyámat" típusú elhatározások már a kimondás pillanatában halálra vannak ítélve, ezt azt hiszem, felesleges magyaráznom.

Határozd meg konkrétan, mennyi az annyi (pl. "Minden reggel 20 percet nyomom az ellipszistréneren", vagy "A napi 3 kávémat 1-re csökkentem"), mert így mérheted és ellenőrizheted a haladásodat. A nagyobb szabású céljaidhoz pedig készíts lépésekre bontott  időtervet, ami persze lehet rugalmas, mégis megadja a szükséges kereteket – és segít a kifogások leküzdésében.

 

 

#3. "Hahó! Világháborúba, puska nélkül?!"

 

De sokszor mondták anno a nagyszüleim a fenti bölcsességet, amikor hebehurgyán, az erőforrásaim felmérése nélkül kaptam bele egy-egy dologba!

Felnőttként gyakran eshetünk abba a hibába, hogy pusztán a pénz és idő hiányára hivatkozva már csírájában elfojtjuk a – gyakran egyéb erőfeszítéseket igénylő – terveinket is.

 

TIPP: Jöjjön a jó öreg lista! A célod eléréséhez milyen külső és belső erőforrásra van szükséged? Ha idő és pénz korlátlanul állna rendelkezésre, mi más kellene MÉG? (Bátorság? Türelem? Kapcsolatok? Információ? Társ? És még?...)

 

 

#4. Azok a  jó öreg kifogások...

 

"Változni nem bonyolult, csak nehéz" – szokta mondani apukám, és valljuk be, igaza van. Ezért már jó előre készülj fel a halogató éned szívós ellenállására! Ha az erőfeszítések elkerüléséről van szó, mindannyian mesteri kibúvó-gyárosok vagyunk: lássuk, melyek a te kedvenceid?
(
Példák a készletből: "Én ehhez már túl öreg/ fiatal/ kevés/sok ... stb. vagyok."
"Nem vagyok elég..." "Majd ha lesz elég időm/pénzem/..." "Nem tudom, hogy kell..."  "De mi van, ha nem sikerül/ nem éri meg/..." stb...)

 

TIPP: egy hosszában félbehajtott lap bal oldalán listázd őket szép sorban,  jobbra pedig írd fel a hatástalanított, sőt, előrevivő változatot! Ezután keress példaképeket az adott területen, akik már sikeresen véghezvitték, amit te is szeretnél!

  • Nekik vajon milyen belső erőforrásuk volt? Mit tudsz tőlük eltanulni?

 

role model.png

 

 #5. Az egy helyben  toporgás

 

Hányszor volt már, hogy réges-régen tudtad, mit "akarsz" csinálni, ám valahogy mégsem akaródzott elindulnod? Az eszed talán egyre azon járt, miért nem fogod tudni véghez vinni az elhatározásodat?

 

TIPP:

a) ilyenkor egyesével csípd fülön és hatástalanítsd a kifogásaidat, önkorlátozó hiedelmeidet (ld. az előző pontot)

b) ez lesz a nehezebb: ha még mindig van kételyed, ennek ellenére is indulj el, vágj bele!

A füzetedben nyiss egy új oldalt és írd fel:

 

ELINDULTAM! – mellé jöjjön a dátum és az aláírásod (fontos, mert ez egy mini-szerződés, saját magaddal). Ezután határozd meg azt a legelső lépést, ami még "nem fáj", de már itt és most megteszed a célod érdekében (pl. infógyűjtés a neten, 10 perc a szobabiciklin, egy telefonhívás,...) ÉS: tedd is meg ezt a lépést.

– És...tényleg elindultál, gratulálok!

 

 

#6. "Egyedül nem megy..."

 

Árral szemben úszni nem lehetetlen, ám embert próbáló vállalkozás. Jóval könnyebb úgy, ha van, aki melletted áll, támogat: család, barátok, a coachod... Hidd el, a kellő időben érkező támogatás, megerősítés sokszor az a hajszálnyi plusz, amin eldől, képes vagy-e kitartani, vagy (talán a cél előtt) feladod. Ezért, ha csak teheted, keress magadnak egy útitársat, segítőt a változtatáshoz!

 

coach hegyen.jpg

 

  

#7. "Ki sokat markol, keveset fog..."

 

– tartja a közmondás. Ha egyszerre akarsz 10 kilót fogyni, új vállalkozást indítani, leszokni a cigiről/kávéról, rendszeresen látogatni a kutyamenhelyt és megtalálni életed szerelmét, hát... nem biztos, hogy sikerülni fog. Ne kapkodj: fókuszálj, priorizálj!

Talán attól félsz, hogy füstbe mennek a tervek, elszáll a lendület? Jogos.

  • Megelőzheted, ha minden projektednek nyitsz egy kisebb, A5-ös füzetet, beleírva a konkrét célt,  határidőt, valamint az idevágó összes ötletedet. (Gyűjthetsz inspiráló, motiváló képeket, hivatkozásokat is, bármit, ami téged előre visz.)
  • Most jön a lényeg: Válaszd ki azt a füzetet, amelyik itt és most a legfontosabb/vonzóbb a számodra, és kezdd azzal a projekttel! (2-3 tányérnál ne pörgess többet semmiképpen!.. :-)) Készíts hozzá lépéseket, tartható időtervet, stb. A többi füzet pedig szépen kivárja a sorát, és nem merül feledésbe egyetlen vágyad, ötleted sem (legfeljebb mire odáig érsz, módosul).

 

 

+1: "Majd ha..., akkor szeretem és elismerem magam."


NEM! Önmagad elfogadása és szeretetteljes támogatása soha nem volt olyan fontos, mint éppen itt és most, amikor valami újba kezdesz. Igen, annak ellenére, hogy még nem  fogytál le negyvenöt kilóra, nem indítottad el az új cégedet, nem jött össze a baba, nincs elég pénzed az álomházad felépítésére, nem jártad végig a Caminót... :-) Most van csak igazán szükséged arra, hogy kiállj saját magad mellett! (Azaz: légy önmagad legjobb barátja!)


TIPP: Íme a varázsmondat, amit tetszés szerint személyre szabhatsz:

 

"Bár még nem (...) /Annak ellenére, hogy (...) mélyen elfogadom, támogatom és szeretem magam."


woman in the mirror4.jpg

 

Először nagyon furcsa lehet ezt kimondani (főleg egy tükör előtt!:-)), de talán épp ez lesz az a kulcsmomentum, amely áttöri a sikeres megvalósítás útjában álló belső korlátaidat.

  • Tedd meg ezt magadért 21 napon át (ne félj, nem látja senki!), és te is megtapasztalod az erejét.

Csernus doktort idézve:

"Ha azt az energiát, amit abba teszek, hogy a másik becsüljön, önmagam megismerésébe és korrigálásába fektetem, jobban járok. Mert akkor becsülni és szeretni tudom magam. Hiszen mindenki azt a tiszteletet és szeretetet kapja a másiktól, amit ő ad önmagának, anélkül, hogy ezzel ártana a környezetének."

 

Rossz hír: aki csak olvas, de nem cselekszik, nem fog változni.

Jó hír: te a másik csapatból való vagy! (Ha úgy érzed, belevágnál, de egyedül nem megy, hozzám bármikor fordulhatsz -- szeretettel várlak!)

 

Apropó, megújulás: a blogot olvasva bizonyára észrevetted, hogy itt is történt egy s más: örömmel jelentem, a honlap felfrissült! Nézz körül, fedezd fel, mit hol találsz, mi változott... és érezd magad otthon! :-)

 

Végezetül pedig nagyszerű, megújult  2014-es esztendőt kívánok! Találd meg a saját utadat, járj rajta magabiztosan, vidáman és elégedetten!

 


A sike­res és boldog életed szol­gá­la­tá­ban,


baráti üdvöz­let­tel:sze­mély­fej­lesztő edző,
Cer­ti­fied Per­sonal & Team Coach


P.S.: Ha te még nem irat­koz­tál fel a MyWay blogértesítő/hírlevélre, ITT teheted meg.


2. Ha tet­szett a bejegy­zés, ajánld másnak is  nagyon köszönöm!

  • Ugye te már köve­ted a MyWay Coa­ching-ot  a Face­book-on is?
    Ha eddig még nem tet­ted volna, és sze­ret­nél naponta friss híreket, gon­do­la­to­kat, ins­pi­rá­ciót, katt ide és láj­kold az oldalt!

Neked is van gon­do­la­tod a témá­hoz?
Ne tartsd meg magad­nak: oszd meg velünk itt mind­járt, pár cen­ti­vel len­tebb! :-)

 

 

 

 

« Vissza az előző oldalra

"Hogyan lehetne olyan életem,
amilyet igazán szeretnék?"

 

Most közelebb kerülhetsz a saját, legbelsőbb válaszodhoz!

Tedd meg most az első lépést - KATT IDE:

 

Kitöltöm a tesztet!

 

toltsd_ki_a_tesztet.png